fbpx

Valkuilen van een huis kopen in Spanje

Wees voorzichtig met je persoonlijke gegevens te verstrekken (zeker geen ID!)

Het kopen van een huis in Spanje is voor velen een droom die uitkomt. De zon, het heerlijke eten en de ontspannen levensstijl zijn aantrekkelijk. Maar voordat je je handtekening zet, zijn er belangrijke zaken om te overwegen, vooral als het gaat om de bescherming van je persoonlijke gegevens. In deze blog bespreken we enkele valkuilen en hoe je jezelf kunt beschermen.

1. Misbruik van persoonlijke gegevens

Bij de aankoop van een woning moet je vaak gevoelige informatie delen, zoals je paspoortgegevens, belastinginformatie en bankgegevens. Dit maakt je kwetsbaar voor identiteitsfraude. Criminelen kunnen deze informatie gebruiken om zich als jou voor te doen, wat ernstige financiële en juridische gevolgen kan hebben.

Hoe te beschermen:

  • Beperk de informatie: deel alleen de gegevens die absoluut noodzakelijk zijn en vraag altijd waarom ze nodig zijn. Laat bevestigen dat jouw gegevens geen recht geven op courtage in een eventuele aankoop, nu- of later!
  • Gebruik beveiligde communicatie: zorg ervoor dat je gevoelige informatie altijd via beveiligde kanalen verstuurt. Vermijd e-mail voor vertrouwelijke informatie. Stuur dus nooit een ID kaart of paspoort!

2. Makelaars

In Spanje zijn er helaas ook makelaars die misbruik maken van de onwetendheid van buitenlandse kopers. Ze kunnen je onder druk zetten om een aankoop te doen zonder je goed te informeren over de juridische en financiële implicaties.

Hoe te beschermen:

  • Doe je onderzoek: kies voor een makelaar met goede referenties en lees recensies van eerdere klanten.
  • Vraag maar de registratie bij RAICV, niet geregistreerd? Oppassen!
  • Vraag om transparantie: vraag om alle kosten en voorwaarden schriftelijk te ontvangen en zorg dat je deze begrijpt voordat je een beslissing neemt.
  • In Spanje is het verstandig en gebruikelijk een aankoopmakelaar mee te nemen. Deze wordt betaald door de verkoper, dus de kosten zijn nihil maar de zekerheid enorm.

3. Onbekende eigendomsgeschiedenis

Een ander risico is het kopen van een woning zonder goed te controleren of er juridische problemen zijn met het onroerend goed. Dit kan variëren van niet-betaalde belastingen, lokale wetgeving tot juridische geschillen met eerdere eigenaren.

Hoe te beschermen:

  • Voer due diligence uit: laat een advocaat of gestor de eigendomsgeschiedenis en eventuele lasten of geschillen controleren.
  • Vraag om documenten: zorg ervoor dat je alle relevante documenten ontvangt, zoals het eigendomsbewijs en eventuele vergunningen.

4. Verborgen kosten

Bij de aankoop van een huis in Spanje komen vaak onverwachte kosten kijken, zoals notariskosten, registratierechten en belastingen. Het niet goed begrijpen van deze kosten kan leiden tot financiële problemen na de aankoop.

Hoe te beschermen:

  • Maak een gedetailleerd budget: vraag om een uitgebreide lijst van alle verwachte kosten en stel een budget op dat deze kosten omvat.
  • Overleg met een financieel adviseur: laat je bijstaan door een expert die bekend is met de Spaanse vastgoedmarkt.
  • Denk aan lokale wetgeving; riool, sceptic tank, hoogte erfafscheidingen, (il)legale verbouwingen etc.

5. Onvoldoende begrip van de taal en cultuur

Taalbarrières kunnen leiden tot miscommunicatie en frustratie tijdens het aankoopproces. Het niet volledig begrijpen van contracten of voorwaarden kan grote gevolgen hebben.

Hoe te beschermen:

  • Schakel een vertaler in: investeer in een professionele vertaler of een meertalige advocaat om ervoor te zorgen dat je alles goed begrijpt.
  • Leer de basis van de taal: zelfs een paar basiszinnen in het Spaans kunnen helpen om vertrouwen op te bouwen en beter te communiceren. Er zijn handige boekjes in omloop.

Conclusie

Het kopen van een huis in Spanje kan een prachtige ervaring zijn, maar het is belangrijk om voorzichtig te zijn met je persoonlijke gegevens en de mensen met wie je samenwerkt. Door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen en goed geïnformeerd te blijven, kun je de valkuilen vermijden en genieten van je nieuwe thuis in het zonnige Spanje.

In oktober 2023 is er nieuwe wetgeving gekomen die het Spaanse makelaarsvak moet reguleren, echter de controle is er niet- of nauwelijks. Makelaars mogen niet zomaar vanuit huis werken, moet van een kantoor. Tevens moeten makelaars ingeschreven zijn in het RAICV register.

Neem de tijd, doe je onderzoek en laat je begeleiden door Inmo La Vida Lux s.l. Op die manier kun je met een gerust hart de volgende stap zetten in jouw Spaanse avontuur!

INTERESSE?

INTERESTED?

¿INTERESADO?